Wc dugulás
Wc dugulás
A konyhai, fürdőszobai dugulások mind olyan problémák, amelyekkel viszonylag gyakran szembesülünk, de ha is nem fordul elő bizonyos időközönként otthonunkban, életünk folyamán legalább egyszer biztosan találkozunk vele.
Megszoktuk, hogy a víz, a szennylé minden akadály nélkül távozik lefolyóinkon, és irtó kellemetlen lehet, ha egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy ezek a cseppfolyós anyagok felgyűlnek a kagylóban, fürdőkádban, rosszabb esetben nem folynak le a WC-n.
A legtöbb ember ilyen esetekben rögtön elkezd különböző vegyi tisztítószereket belenyomkodni a lefolyókba, mivel fogalmuk sincs róla, hogy ezzel többet ártanak, mint használnak. A mosogatószerek, sűrű anyagú vegyi tisztítok, mint a mosogató-, WC-, kádtisztító szerek nemhogy besegítenek a dugulás elmulasztásába, hanem még inkább súlyosbítják a problémát, hiszen az emberek nagy része általában el sem olvassa ezek használati utasítását, hígítási arányait, hanem azonnali eredményt várva egyből önti is bele a lefolyókba. Tudni kell azonban, hogy a nem megfelelően használt tisztítószerek nagy része nemhogy kiküszöbölné problémánkat, hanem még inkább összetapasztja az amúgy is bőségesen jelen lévő szennyeződéseket lefolyóinkban, aminek következtében szinte lehetetlenné teszi a víz és egyéb cseppfolyós halmazállapotú anyagok zavartalan lefolyását.
Konyhai dugulás esetében a leggyakoribb dugulást okozó tényező a zsír és olaj, ami ha néhány ételmaradékkal is találkozik, bizony elég nagy fejtörést okozhat a háziasszonyok számára.
Fürdőszobai dugulásnál az itt létrejövő „bajokat” legtöbb esetben saját figyelmetlenségünk okozza, valamint a spórolás. Manapság igen divatossá váltak a víztakarékos WC-k, amelyek csupán annyi vizet használnak a leöblítéshez, amely éppen, hogy eltünteti a végtermékeket.
Tudnunk kell azonban, hogy egy normális leöblítéshez, hogy biztosan kiküszöböljük a dugulás veszélyeit, a víztartály körülbelül 7-10 liter vizet kellene, a WC-csészébe engedjen. A leggyakoribb ok azonban, amely a WC-K eldugulását okozza, sajnos nem a víztakarékos WC, hanem saját figyelmetlenségünk. Ilyen például, ha véletlenül beleesnek különböző használati tárgyak, mint a WC-illatosító, WC-papír, különböző kozmetikai szerek, női dolgok, ételmaradékok stb. A fürdőszobák további gyakori dugulási pontjai a kádak és kagylók lefolyói. Ezek legtöbbször a hajszálaktól, valamint a különböző olajos alapú kozmetikai szerektől dugulnak el.
Eldugult WC esetében a legtöbb duguláselhárító vegyszer sajnos hatástalan, mivel a dugulást itt legtöbbször egy nem idevaló tárgy okozza. Próbálkozhatunk ilyenkor pumpával vagy meleg vizes leöntéssel. A legtöbb esetben nem muszáj szakember segítségéért fordulni. Nagyon jó megoldás lehet az is, ha havonta egyszer vízkőoldót teszünk bele, majd miután ez feloldódott, leöblítjük egy nagy adag vízzel. A WC esetében jobb a megelőzés, mint az utolsó pillanatban kapkodni. A konyhai és fürdőszobai lefolyóknál már más a helyzet.
A dugulást ilyenkor legtöbbször ételmaradékok, olajos, zsíros állagú szennyeződések okozzák. Ezekre a problémákra használhatunk nagyon sokféle tisztítószert, hiszen manapság gyakorlatilag bármelyik üzletben hozzáférhetünk ilyen jellegű vegyi eredetű tisztítókhoz, de tudnunk kell, hogy ezek a legtöbb esetben igen mérgezőek lehetnek. Próbáljunk ki inkább néhány házilag könnyen összedobható lefolyótisztító megoldást, és csak akkor használjunk ilyen erős szereket, ha már tényleg akkora a baj, hogy nem tudunk más megoldáshoz folyamodni. Azok a házi módszerek, amelyekkel hihetetlenül könnyen kidugulnak lefolyóink olyan szereket tartalmaznak, amelyek minden háztartásban megtalálhatóak. Ilyen például az ecet, a szódabikarbóna, a trisó vagy akár a háztartási sósav, de manapság már nagyon sok környezetbarát terméket is találhatunk az üzletek polcain.
Sok esetben lehet hallani olykor olyan felmerülő problémáról is, hogy a wc szennyvízelvezető csöve a ház alatt vezet keresztül és teljesen sikertelenek a duguláselhárítási módszerek. Ebben az esetben csak egyetlen egy megoldás van, mégpedig a ház alatt vezető csövet profi kőművesek által ki kell vésni és a cső azon részét, ahol a szennyvíz távozásának útját akadályozó tényező található, és ki kell tisztítani a megfelelő módszerekkel. Az ilyen esetek csak régi építésű, régi szennyvíz elvezető csövekből összeállított hálózatú házaknál fordul elő és csak abban az esetben, ha akár egy műanyag darab vagy fólia kerül a wc lefolyójába és az ott is marad mozdíthatatlanul. Szerencsére az esetek 98%-ában ez a drasztikus módszer elkerülhető, de némely szerencsétlenebb alkalmakkor csak a vésés a megoldás, ami elég kellemetlen tud lenni az ott élők számára.
Nem találtad meg a megoldást a dugulásodra? Szakképzett csapatunk bármilyen dugulásra tud megoldást és nem csak tudja, hanem meg is fogja csinálni. Mi nem hitegetünk mi csináljuk azt ami a dolgunk: duguláselhárítás.
Lépj velünk kapcsolatba

Mivel van probléma?

  • Wc
  • Mosogató
  • Kád
  • Fűrdőszoba
  • Zuhanytálca
  • Piszoár
  • Csatorna
  • Egyéb

Milyen időszakban mehetnénk?

Milyen épületben van a dugulás?

  • Elfogadom az adatkezelési szabályzatot. * Tovább...

Amennyiben 24 órán belül nem jelentkeztünk telefonon és nem küldtünk e-mailt, úgy kérjük keress minket telefonon. Ilyen esetekben technikai akadály miatt nem kaptuk meg az árajánlatkérésed!

Minden jog fenntartva © ABC duguláselhárítás 2024

Made with   by ThemeWagon